Bakgrund Brunei: Styrs som en diktatur

Brunei är ett rikt och välmående litet land på den norra delen av ön Borneo men ett land som styrs diktatoriskt och sedan över 40 år med undantagslagar.

Sultanen Hassanal Bolkiah och hans familj styr över det mesta i Brunei och har så gjort de senaste 600 åren. Familjen har blivit en av världens rikaste, sedan stora gas- och oljefyndigheter har påträffats i landet och hälften av inkomsterna därifrån tillfaller sultanen.

Hassanal Bolkiah är inte bara sultan utan också landets premiärminister, försvarsminister och finansminister, därtill är han det muslimska Bruneis högste religiöse ledare, rektor för universitetet och landets polischef.

I praktiken finns ingen opposition i Brunei. Det enda tillåtna politiska partiet för en sorts skuggtillvaro.

Oppositionen har att rätta sig efter och ta hänsyn till de hårda, interna säkerhetsföreskrifterna. Enligt dessa kan en person gripas och hållas fängslad under två år utan rättegång, vilket tre bruneisiska medborgare råkade ut för efter att de krävt att parlamentsval skulle hållas i Brunei.

Uppror och kaos
Ett enda val har hållits i Brunei. Det var 1962, under den förre sultanens ledning som parlamentsval utlystes och socialistpartiet BPP vann alla 16 platserna i parlamentet. Detta ledde till att sultanen vägrade sammankalla parlamentet och BPP startade ett kort väpnat uppror, som slogs ned brutalt med hjälp av brittiska gurkhasoldater.

Efter upproret infördes undantagstillstånd av sultanen - ett undantagstillstånd som förlängts gång på gång och gäller än idag. 1967 valde sultanen att avgå och ge plats åt sonen Hassanal Bolkiah men trots flera påstötningar från FN utlystes inga fler val.

Sedan slutet av 1800-talet hade Brunei varit ett brittiskt protektorat men fick ett ökat självstyre och en egen författning i slutet av 50-talet.

Efter det kaotiska valet 1962 och införandet av undantagstillstånd, tog sultanen över mer och mer av maktbefogenheterna och till slut ville Storbritannien inte längre stå bakom det alltmer diktatoriskt och otidsenligt styrda landet.

Den 1 januari 1984 blev det lilla Brunei helt självständigt efter att de mäktiga grannländerna Malaysia och Indonesien uttryckligen lovat att inte sluka den välmående och rika ministaten.

Självständigheten firades med att Hassanal Bolkiah kunde ta ett helt nytt palats i besittning. Istana Nurul Iman är ett praktbygge bestående av 1 788 rum, vars tak är belagt med guld.

Skandaler
Hassanal Bolkiah sågs under ungdomsåren som en playboy med stort intresse för snabba och dyrbara sportbilar. Hans samling lär uppgå till flera tusen bilar förvarade i fyra hangarliknande garage.

Det här intresset delar sultanen med sin yngre bror, prins Jefri och hans son men deras svaghet för specialbyggda Bentley och Rolls Royce fick slutligen prinsen på fall.
Enligt tidningen Sunday Times gjorde prins Jefri av med cirka 60 miljoner kronor varje dag under tio års tid från slutet av 80-talet och fram till ekonomi- och börskrascherna i Asien i slutet av 90-talet.

Prins Jefri var då finansminister och samtidigt chef för ett par av Bruneis storföretag. Det var när de gick i konkurs som det visade sig att skulderna uppgick till drygt 25 miljarder kronor och prinsen tvingades lämna alla sina poster och ålades också att betala tillbaka de av honom förskingrade medlen.

Skandalen förde med sig att de annars hårt självcensurerade medierna blev något öppnare och mer kritiska till sultanfamiljen och regeringen.

Sultan Hassanal Bolkiah har genomfört en tydlig islamisering av samhället och lanserade 1990 en ny statsbärande ideologi - en malajisk islamisk monarki som ska stärka landets traditionella värderingar.

Christina Gustafsson
christina.gustafsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".