Svångremspolitik väntar portugiserna

I Portugal har regeringen nu fått stöd för sin åtstramningspolitik. Det innebär att portugiserna kan se fram emot fyra år av kännbara nedskärningar inom många områden.

Det var självklart att de stora oppositionspartierna inte ville fälla minoritetsregeringen. Ingen vill ta över ansvaret för de usla statsfinanserna, säger João Vieira Pereira, biträdande chefredaktör på Portugals mest inflytelserika tidning, Expresso.

– Den ekonomiska situationen i Portugal är så usel, att oppositionen inte vill ta över, det är bättre att låta regeringen få skulden och ansvaret, säger João Vieira Pereira.

Den socialistiska regeringen har ingen majoritet i parlamentet. Den kan alltså fällas när som helst. Men precis som João Vieira Pereira förutspådde: I går fick regeringen ändå igenom den åtstramningsbudget som orsakat proteststrejker och demonstrationen runt om i landet.

Det gick till så, att det största oppositionspartiet la ner sina röster. Det kunde därmed hjälpa igenom budgeten utan att självt aktivt ställa sig bakom den.

Det här innebär sannolikt att regeringen kommer att få stöd för det mycket större och hårdare nedskärningspaket som ska diskuteras på måndag.

Det paketet är en plan för fyra års svångremspolitik. Det har målet att skära ner Portugals underskott i statsbudgeten med två tredjedelar fram till år 2013.

Staffan Sonning, SR:s ekonomikorrespondent
staffan.sonning@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista