Långtidssjuka i kläm när ny lag infördes

Många av de långtidssjuka som utförsäkrades vid årsskiftet hade velat vara kvar i sjukförsäkringen, men de fick aldrig någon chans att ansöka om förlängd sjukpenning. Den nya lagen om utökade möjligheter till förlängd sjukpenning kom för sent.

15 700 långtidssjuka utförsäkrades vid årsskiftet enligt regeringens nya regler. De ska i stället gå ett introduktionsprogram på Arbetsförmedlingen. Den som inte vill delta får inte heller någon ersättning. Därför har över 80 procent av de utförsäkrade skrivit in sig hos Arbetsförmedlingen.

De här nya reglerna har vållat häftig debatt, och kritikerna menar att de som är svårt sjuka borde få vara kvar i försäkringen. Därför gjordes också i sista stund ändringar i lagstiftningen som ger ökade möjligheter till förlängd sjukpenning i vissa fall. Men den lagen trädde i kraft samtidigt som de första 15 700 utförsäkrades vid årsskiftet.

De hann därför aldrig få sin rätt till förlängd sjukpenning prövad enligt de nya reglerna. I stället hamnade de i ett slags moment 22.

De utförsäkrade var tvungna att gå till Arbetsförmedlingen för att kunna få ersättning, men så fort de gjorde det ansågs de friska nog för att delta i programmet, och därmed också för friska för att få sjukpenning. Därför fick de också avslag om de hade ansökt om förlängd sjukpenning.

Marie Jalkebo är verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan.

– När man går i aktivitet och det är planerat för det är det aktivitetsstöd som gäller.

Vad säger du till den person själv anser att han eller hon fortfarande är sjuk och vill vara kvar i sjukförsäkringen?

– Den personen har möjlighet att inte gå in i programmet, säger Marie Jalkebo.

Dan Sohlberg är sjukskriven på 50 procent från sitt jobb som socialsekreterare i Växjö. Han lider av den neurologiska sjukdomen dystoni och tillhör dem som utförsäkrades vid årsskiftet.

Han avstod från att gå med i programmet just för att kunna få sin rätt till sjukpenning prövad. Därför fick han heller ingen ersättning alls i januari och februari. Nu har han fått ett beslut om att han inte kommer att få någon förlängd sjukpenning. Därför har han till slut gått med i Arbetsförmedlingens program av ekonomiska skäl.

– Det är en ekonomisk press. Man lever i ett förhållande och man lever på den andres lön, delvis. Man har omkostnader och så vidare så för mig är det en renodlad ekonomisk aspekt att jag känner mig tvingad in i programmet, säger Dan Sohlborg.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista