"Det finns annat som är viktigare". Foto: Jonas Ekströmer/ Scanpix.

Sahlin vill behålla undantag i las

Uppdaterad: 17:09
Socialdemokraterna byter fot om anställningsskyddet i småföretag. Tidigare har partiet velat avskaffa den regel som säger att företag med högst tio anställda får göra undantag från turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd, las. I dag är beskedet ett annat.

Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin sa i Ekots lördagsintervju att hon inte längre vill riva upp undantaget om de rödgröna vinner valet.

– Jag ser inget akut behov av att ta bort det. Det finns andra frågeställningar som jag sätter väldigt mycket före.

När de borgerliga tillsammans med Miljöpartiet drev igenom att småföretag med högst tio anställda får undanta två personer från turordningsreglerna vid uppsägningar var det i strid med både LO och Socialdemokraterna. I fackliga kretsar har frågan blivit en symbol för att det inte går att lita på Miljöpartiet i fackliga frågor. Men nu flaggar alltså Mona Sahlin för att undantagen ska få vara kvar, annat är viktigare menar hon.

– Det finns många andra områden på arbetsrättens del där man behöver förstärka. Det handlar till exempel om bemanningsföretagen, vi har pratat om heltid och deltid. Att småföretagen har haft det här undantaget har spelat mindre roll i realiteten, tror jag. Men det är en symbolisk sak som jag i dag inte tycker är det viktiga att ta bort.

Därmed är Vänsterpartiet ensamt bland de rödgröna om att vilja riva upp undantagen i las. Och vänsterpartisterna blev överrumplade av Mona Sahlins tydliga ställningstagande i dag, och kanske blev även vissa socialdemokrater också förvånade. För så sent som i onsdags röstade socialdemokrater och vänsterpartister i riksdagen för en gemensam reservation med lydelsen att undantagen ska bort. Och det är något Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomiska talesperson, kommer att fortsätta kräva trots Sahlins omsvängning i dag.

– Det är självklart så att det finns många arbetsrättsliga frågor som är oerhört väsentliga. Bemanningsföretagen är en, men vi menar också att undantagen i las för två stycken har drabbat framförallt gravida kvinnor och facklig aktiva. Därför är det en viktig fråga att förändra. Så så lätt tar man inte bort den från dagordningen i samarbetet.

Det är alltså inte säkert att det blir som Mona Sahlin säger?

– Det hoppas jag verkligen inte, säger Ulla Andersson (V).

I Lördagsintervjun sa Mona Sahlin också, bland annat, att det blir lagstiftning om könskvotering i bolagsstyrelser 2012, om de rödgröna vinner valet. Det fungerar inte längre med hot, sa Mona Sahlin.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".