Sadullah Ergin

Turkiet ser fortfarande Sverige som vän

I Turkiet fortsätter också i dag reaktionerna på att riksdagen i förrgår beslutade att klassa massakrerna 1915 på armenier, syrianer och andra kristna grupper i det som i dag är Turkiet, för folkmord. Turkiets justitieminister, Sadullah Ergin, är kritisk men säger att Sverige fortfarande ses som vän till Turkiet.

Brevlådan hos svenska ambassaden i Ankara svämmar över av protestskrivelser och ambassadören har fått uppgifter om brutna affärskontrakt.

Annars märkte SR:s utsända i Istanbul inte av något större svenskhat. Många vet inte ens vilket land Sverige är.

– Sverige, säger jag till taxichauffören, och väntar på en utskällning.

– Sudan, frågar han. Holland, Italien eller Syrien, försöker han och kommer bara nära med Norge, men Sverige har han inte hört talas om.

Blå-gula flaggor hänger kvar kring turiststråken vid Hagia Sofia och Blåa moskén och fiskegubbarna står lika tätt som vanligt på broarna över Bosporen - inga protester där. Men de finns i medierna, i ilskna brev till svenske ambassadören i Ankara och två mindre demonstrationer i fredags utanför konsulatet i Izmir och konsulatet här i Istanbul.

Men i de tre blå-gula Ikea-varuhusen pågår kommersen som vanligt, enligt personal, som är noga med att säga att de inte får uttala sig.

Den turkiske justitieministern Sadullah Ergin är kritisk, men låter rätt överslätande i en intervju med Ekot.

– Det är en positiv atmosfär mellan våra länder, men det här ämnet kom vid fel tillfälle och togs upp i fel forum. Att ta beslut i parlament om det som hände för ett sekel sedan hjälper inte dialogen mellan turkar och armenier, säger han.

Maria Persson Löfgren, Istanbul
maria.persson_lofgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".