Sahlins las-besked oväntat

Mona Sahlins definitiva besked om arbetsrätten är överraskande, även om det funnits lite försiktiga trevare förut från andra socialdemokrater.

Med dagens regler får små företag undanta två anställda innan turordningsreglerna börjar gälla för vilka som ska sägas upp först. Mona Sahlin tycker alltså att det kan fortsätta vara så tillsvidare.

Frågan om undantagen är känslig för Socialdemokraterna, inte minst på grund av de starka reaktionerna i fackföreningsrörelsen.

Facket anser att undantagen inte behövs, att de försvagar skyddet för anställda som bäst behöver det, och att införandet av undantagen var en misstroendeförklaring mot facket.

När Miljöpartiet gjorde upp med de borgerliga för många år sedan om att små företag skulle få undanta två anställda från turordningsreglerna i las reagerade fackföreningsrörelsen och Socialdemokraterna unisont med starka fördömanden.

Miljöpartiets relationer till LO-facken frös till is och har väl inte återhämtat sig än.

Vänsterpartiet har, precis som Socialdemokraterna, slagit för att undantagen ska bort och i det nyfödda rödgröna samarbetet sa Socialdemokraternas dåvarande partisekreterare Håkan Juholt att Miljöpartiet skulle komma att få bita i gräset om arbetsrätten.

De två undantagen i las har fram till nu alltså sett ut som en svår nöt att knäcka i det rödgröna samarbetet men nu har Socialdemokraterna uppenbarligen bestämt sig för att gå Miljöpartiet till mötes.

De kommande dagarnas reaktioner kommer att visa hur väl förankrad den nya linjen är och hur Sahlinskeptikerna i facket reagerar på hennes uttalande att undantagen i las är en symbolisk fråga som inte är akut att ta itu med.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".