Val i Colombia

Korruptionen fortsatt svårlöst uppgift

En av de stora frågorna i dagens parlamentsval i Colombia är hur korruption och oheliga allianser, som vid tidigare val funnits mellan politiker och väpnade aktörer, ska kunna förebyggas den här gången.

Den colombianske forskaren Mauricio Romero har skrivit en färsk rapport om hur politiker mutas av paramilitära grupper och av narkotikamaffian. Han tror att risken för korruption är fortsatt stor.

– Skillnaden i det här valet är att både politikerna och paramilitärerna kommer vara mer försiktiga med att visa sina allianser öppet - men korruptionen kommer inte minska, säger han.

Mauricio Romero har skrivit en rapport om den skandal som i Colombia går under namnet "para-política":  Politiker, framför allt från president Álvaro Uribes eget parti, vars hela valkampanjer finansieras av paramilitärer eller knarkmaffia, som sedan styr politiken och sätter skräck i lokalbefolkningen med parlamentarikernas goda minne.

– Samarbetet blir till en korsbefruktning där både politikerna och deras finansiärer sedan kan dela upp landets resurser, offentliga medel och mark mellan sig, säger Mauricio Romero.

Särskilt tydlig blir kopplingen mellan väpnade grupper och politiker nu under valkampanjerna, berättar människorättsaktivisten César Plata som bor i den fattiga kåkstaden Cazucá utanför Bogotá.

Han har tagit sig till FN:s kontor för intervjun eftersom telefonen hemma är avlyssnad och han fruktar för sitt och sin familjs liv.

– Paramilitärerna i vårt område tvingar oss att rösta på deras utvalda kandidat, säger han.

Konflikten i Colombia brukar kallas världens äldsta och förutom paramilitärer plågas landet av gerillarörelser och knarkligor.

Sittande president Álvaro Uribe har bekämpat Farc-gerillan militärt och samtidigt demobiliserat paramilitärerna, men enligt flera rapporter har soldaterna nu åter tagit till vapnen samtidigt som nya grupper växer upp snabbare än kokabuskarna på landsbygden.

Senare i vår ska colombianerna också välja ny president efter högerledaren Álvaro Uribe. Valet i dag, där kongressens 268 ledamöter ska utses, ses av många som en indikator på hur det viktiga presidentvalet i maj kommer att gå.

Uribe försökte länge ställa upp för en tredje mandatperiod, något som den konstitutionella domstolen satte stopp för i februari.

Men frågan är vad det egentligen spelar för roll. Opinionsundersökningar tyder på att den majoritet som Uribes eget parti "la U", tillsammans med stödpartier haft under hans åtta år vid makten, kommer att kvarstå.

Forskaren Maurico Romero säger att den nya regeringen inte kan fortsätta att stirra sig blind på kriget mot Farc-gerillan utan måste ta itu också med korruptionen i sina egna led.

Lotten Collin
lotten.collon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".