Holländska paprikor är energitjuvar

I Sverige köper vi mer än 100 miljoner paprikor från Holland varje år.  I dag äter vi totalt sett fyra gånger så mycket än vad vi gjorde 1980. Men produktionen kräver extremt mycket fossil energi och står för stora utsläpp.

Nästan 40 gånger mer energi pumpas in i paprikan än vad vi får ut när vi äter den. Trots det stöttas industrin av hundratals miljoner kronor i EU-subventioner.

Ekot har granskat produktionen.

Snön yr och marken är stelfrusen utanför växthuset som är 10 000 kvadratmeter stort. Det betyder tre miljoner kilo paprika varje år.

Som i de flesta andra holländska växthus odlas paprikorna inte i jord utan i fiberull av liknande typ som vi isolerar hus med. Plastslangar nedstuckna i ullen förser plantorna med exakt rätt mängd konstgödsel och vatten. I taket lampor.

– Lamporna gör det möjligt att skörda en månad tidigare än konkurrenterna, säger odlaren Per van Reuwijk.

Professor Jan Douwe van der Ploeg vid landets största jordbruksuniversitet i Wagening är kritisk till det sätt växthusodlingen i Holland bedrivs.

– Växthusodlingen är allt mer skild från naturen och den är väldigt energiberoende, säger han.

För att värma upp ett sådant här växthus går det åt väldigt mycket energi. I Holland är det nästan alltid naturgas.

Det går åt 37 gånger så mycket energi att driva upp paprikan som man får ut när man äter den. Eller annorlunda uttryckt: För samma energimängd som går åt till att odla ett kilo paprika kan man odla och skörda 85 kilo potatis.

Den holländska växthusindustrin släpper ut lika mycket kolidioxid som en miljon svenskar gör på ett år.

Hans Verwegen är marknadsanalytiker på the Greenery, ett kooperativ och Europas största exportföretag av växthusgrönsaker.

– Vi utnyttjar energin effektivt. Med vårt sätt att odla får vi grönsaker till ett rimligt pris, säger han.

Men det går att producera paprika även på vintern utan en massa fossil energi. I Spanien till exempel används inte ens en tiondel så mycket.

Ändå subventioneras den holländska växthusodlingen av EU. Största företaget the Greenery fick 350 miljoner kronor det senaste budgetåret, enligt officiell holländsk statistik.

Dessutom betalar holländska växthusodlare lägre energiskatter än andra industrier.

– Det här subventionerna hindrar länder i Nordafrika att komma in på marknaden, säger professor Jan Douwe van der Ploeg.

Roger Waite, talesperson för jordbruksfrågor på EU-kommissionen, säger att holländarna jobbar för att minska sin energiförbrukning och att skattelättnaderna och subventionerna inte bryter mot några EU-regler.

Om konsumenterna inte vill köpa grönsaker som odlats i växthus som värmts upp med naturgas är det upp till dem.

– Det är bara att inte köpa de holländska produkterna. Men det är inget kommissionen kan lägga sig i, säger Roger Waite.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista