Italien

Bakslag för Berlusconi

Italiens premiärminister, Silvio Berlusconi, drabbades av ett bakslag på lördagen, när Italiens högsta domstol vägrade att godkänna regeringspartiets kandidatlista för Rom-regionen inför lokalvalet om två veckor.

Genom sitt beslut underkände domstolen det undantag som Berlusconis regering utfärdat, för att få kandidatlistan godkänd, trots att den lämnats in för sent.

På lördagskvällen genomförde den italienska oppositionen också en stor demonstration i Rom mot Berlusconi.

Berlusconis popularitet har dalat markant den senaste tiden, och hans försök att kringgå vallagarna kan komma att urholka hans ställning ännu mer.

Det gigantiska torget Piazza del Popolo fylldes med tiotusentals demonstranter som bland annat bar på ballonger i oppositionspartiernas färger.

Många ropade slagord till stöd för Manchester United, som i onsdags slog ut Berlusconis lag Milan ur Champions League.

Den 28 och 29 mars genomförs regionalval i Italien. Oppositionsledaren Pierluigi Bersani från Demokratiska partiet sade att då "ska vi säga att ett annat Italien är möjligt, vi ska slåss mot Berlusconi".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista