Rött är färgen som utmärker de regeringskritiska demonstranterna. Foto: David Longstreath/Scanpix.

Thailands regering ställs inför ultimatum

Uppdaterad: 12:56
Tiotusentals demonstranter har i dag samlats i Bangkok för att ställa den militärstödda regeringen inför ett ultimatum: utlys nyval eller riskera fortsatta protester som lamslår landet.

Omkring 80 000 demonstranter beräknades ha samlats i den thailändska huvudstaden mitt på dagen, och fler väntades. Folk hade strömmat till under flera dagar från landsbygden, i bilar, på motorcyklar och med båt.

SR:s Asienkorrespondent Nils Horner beskriver stämningen i centrala Bangkok som fredlig och glad under demonstrationen, men säger att det finns risk för våld i ett senare skede.

Enligt Veera Musikapong, ordförande för Förenade fronten för demokrati mot diktatur, fick premiärminister Abhisit Vejjajiva 24 timmar på sig att upplösa parlamentet - annars kommer demonstranterna att marschera på Bangkoks gator i morgon, måndag. Det skulle kunna innebära stora störningar på de redan hårt trafikerade gatorna.

I ett radiotal i dag lät premiärminister Abhisit förstå att nyval inte är att vänta. Han hänvisade till det spända politiska läget och till det faktum att hans regeringskoalition har en majoritet i parlamentet.

Regeringen har inför helgens demonstration rest vägspärrar runt Bangkok, bland annat för att kontrollera att demonstranterna inte var beväpnade. Omkring 50 000 soldater och poliser har kallats in för att upprätthålla säkerheten.

Oron är stor för våldsamheter, som befaras kunna slå hårt mot ekonomin som just visat tecken på en försiktig återhämtning. Sverige och cirka 35 andra länder har varnat sina medborgare för det osäkra läget i Bangkok.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".