Rörliga poliser ska lösa fler brott

Uppdaterad: 12:17
Polisen kan komma att inrätta en ny mobil insatsstyrka som snabbt ska sättas in i olika delar av landet för att bekämpa mängdbrott som inbrott, stölder och brott mot gamla. 200 poliser ska att ingå i den nya insatsstyrkan.

– Det här är en tanke och en idé som jag vill ska utredas. Skälet är egentligen att det är stora skillnader mellan polismyndigheternas kapacitet. Vid brottstoppar vid seriebrottslighet så tror jag att det behövs en förstärkning på de mindre polismyndigheterna, säger rikspolischef Bengt Svenson.

De som kan komma att ingå i den nya polisstyrkan ska jobba i den vanliga polisorganisationen, men ska vara mobila och måste därför vara beredda på att arbeta i olika delar av landet, skriver Svenska Dagbladet i dag.

Den typ av brott som de ska bekämpa är alltså mängdbrott, till exempel inbrott och brott mot åldringar. Mängdbrotten utgör 75 procent av alla anmälda brott i Sverige i dag.

Bengt Svenson förklarar vilka mängdbrott som behöver extra prioritet.

– Det är särskilt seriebrottsligheten som sträcker sig över flera polismyndigheter. Det kan röra sig om stödligor och åldringsbrott. Det har varit kopparstölder över hela landet, kapningar av lastbilar.

200 poliser kommer att ingå i den nya insatsstyrkan för att bekämpa mängdbrotten. Och enligt Bengt Svenson kommer det att räcka för att bekämpa flera av brotten.

– På en normalmyndighet finns 400 till 500 poliser. Skulle den förstärkas med 100 så är den förstärkt med en femtedel av den resurs som finns. Det är avsevärda förstärkningar, säger Bengt Svenson.

Bengt Svensson har gett länspolismästaren i Värmland, Dan Persson, i uppdrag att ha ett förslag till organisation färdigt i september och enligt planerna kan den nya polisstyrkan vara igång den 1 januari nästa år.

Sven-Erik Alhem, ordförande i Brottsofferjourernas Riksförbund är avvaktande till beskedet från rikspolischefen.

– Den här aktiviteten som nu sker är i och för sig att välkomna, men det är absolut inte så att man tar av sig mössan och jublar. Det är först om man vet vad det blir för resultat som man kan säga någonting.

Tror du att det kommer att räcka med 200 poliser?

– Det blir inte 200 nya poliser på något sätt, utan det blir 200 poliser som tas bort från de ställen som de har arbetat på och sätts in på annat håll, säger Sven-Erik Alhem.

Matilda Hector
matilda.hector@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".