Mötet slut, kongressalen töms. Foto: Ng Han Guan/Scanpix.
Kinas folkkongress

Pengar till folket och kängor mot väst

Det kinesiska parlamentet, Folkkongressen, avslutade sitt årliga möte i dag och godkände en budget med ökade anslag till utbildning och billiga bostäder. Dessutom sänds signaler till USA och EU om att sluta pressa Kina att uppvärdera sin valuta.

Folkkongressen har godkänt fortsatta stimulansåtgärder för Kinas ekonomi, men regeringens stöd ska halveras jämför med förra året då stora infrastrukturbyggen sattes igång och de statsstödda bankerna uppmuntrades att ge generösa lån.

Det nuvarande ledarparet president Hu Jintaos och Wen Jiaobaos politik brukar sammanfattas med slagorden "det harmoniska samhället" och bygger på löften om en mer jämlik fördelning av den ekonomiska tillväxten, för att undvika protester från den stora fattiga delen av befolkningen.

I den ekonomiska planen för året, som Folkkongressen godkände i dag, ges ökade anslag till utbildning, pensioner och billiga lägenheter - samtidigt som militären tycks få nöja sig med en mindre ökning av sin budget än tidigare år.

Vid sin årliga presskonferens idag beskrev premiärminister Wen Jiabao det innevarande året som ett kritiskt år, med risk för nya ekonomiska kriser. Kina har återigen en hög tillväxt på över tio procent, men samtidigt har inflationen börjat öka igen och det finns oro för att det ekonomiska stimulanspaketet ska leda till överinvestering.

Wen passade också på att slå tillbaka mot amerikanska och europeiska intressen som försöker pressa Kina att höja värdet på sin valuta. Yuanen anses ofta anses undervärderad, för att gynna kinesiska exportindustri. Men Wen sa att den kinesiska valutan ska hållas fortsatt stabil.

Samtidigt som han kritiserade USA:s stöd till Tibet och Taiwan uttryckte han oro över värdet på den amerikanska valutan.

Kina är världens största ägare av amerikanska statsobligationer och den kinesiske premiärministern uppmanade USA att garantera värdet på sin dollar.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".