Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flera parter avvisar medlarbud

Uppdaterad: 16:20
IF Metall och flera andra LO-förbund med sammantaget omkring en kvarts miljon medlemmar säger nej till ett nytt medlingsbud som lagts fram av de oberoende ordförandena. Förslaget kallas en provokation.

– Vi säger blankt nej. Avtalsförslaget är en ren provokation, säger IF Metalls ordförande Stefan Löfven.

– För det första var det en tunn hemställan, innebärande att det inte alls innehöll det som måste vara med. Lönekonstruktionen var sämre än i det förra budet.

Ni vill ha en rimlig löneökning, vad ligger i det?

– Vi har ställt ett krav på 2,6 procent på ett år och det är anpassat till den verklighet som Sveriges ekonomi befinner sig i.

Men det är ändå ett krav på reallöneökning?

– Det vill vi ha. Det är det bästa för svensk ekonomi och för våra medlemmar.

Men är det rimligt med reallöneökning med tanke på djup lågkonjunktur som Sverige befinner sig i fortfarande?

– I en lågkonjunktur ska man ju se till att folk har en möjlighet att handla. Skulle vi sänka reallönerna och folk får sämre möjlighet att handla så kommer ekonomin att gå ännu sämre och det är ingen som är betjänt av det. Då blir det mindre köp och affärer och mindre köpt av lite av varje. Och det är inte dit vi ska, utan vi ska ha reallöneökningar för att hålla ekonomin igång, säger Stefan Löfven på IF Metall.

Avtalsförslaget som LO-förbunden avvisar skulle ge 0,7 procent i löneökningar på tolv månader.

En avtalstid på 12 månader duger för fackförbunden, men löneökningen i årstakt skulle stanna långt under Metalls och de andra förbundens krav.  En nivå som dock arbetsgivarna Teknikföretagen och även Industri och Kemigruppen accepterar när de tidigare i dag sa ja till avtalsförslaget.

Ett par arbetsgivarparter säger nej till budet eftersom de tycker att 12 månaders avtal är för kort.

Det nuvarande industriavtalet löper ut den sista mars, alltså om drygt två veckor. Därför kräver facken nu nya direktförhandlingar med Teknikföretagen.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".