Ringde upp Erdogan. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Reinfeldt beklagade riksdagens beslut

Uppdaterad: 16:46
Det var statsminister Fredrik Reinfeldt som initierade samtalet i går kväll med Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan, där Fredrik Reinfeldt beklagade den svenska riksdagens beslut att erkänna folkmordet på bland annat armenier 1915. Det sa han vid en pressträff med journalister i dag. 

– Dels beklagade jag riksdagens beslut grundat i att det är dålig timing, eftersom vi har en försoningsprocess som är inledd och som båda parter - Armenien och Turkiet i det här fallet  - ser som viktig. Dels är jag oroad för att detta är början på en ny utrikespolitisk linje.

Det var i går kväll som statsminister Fredrik Reinfeldt ringde upp Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan, som ju efter riksdagens beslut meddelade att han inte kommer till Sverige på det inplanerade besöket på onsdag.

Under samtalet i går bjöd inte Fredrik Reinfeldt in till något nytt besök, men underströk ländernas goda relationer och om Sveriges fortsatta strävan att hjälpa Turkiet in i EU.

Riksdagsbeslutet att erkänna folkmordet på armenier och andra 1915 i veckan har, förutom Erdogans inställda möte, också lett till andra starka reaktioner från Turkiets sida; bland har ambassadören kallats hem.

Fredrik Reinfeldt sa att den svenska regeringen ska analysera riksdagens beslut - men att med honom som statsminister kommer inte regeringen följa riksdagens tillkännagivande och erkänna folkmordet.

– Jag tycker att det vore mycket olyckligt om en rödgrön regering gör detta till svensk utrikespolitik. Det vore en ny linje för Sverige och det vore också börja på en helt annan inriktning i relationerna mellan Sverige och Turkiet.

Varför var det så viktigt att initiera det här samtalet i går?

– Sverige är en varm anhängare av ett framtida turkiskt EU-medlemskap och har också genom åren varit en stark vän av  de formsträvanden som premiärminister Erdogan och hans parti står för i Turkiet, som ju bland annat lett till en försoningsprocess med Armenien, demokratiinitiativ, öppnat upp frågor kring minoritetsrättigheter. Jag och den svenska regeringen vill vara ett fortsatt stöd i den reformsträvan, säger Reinfeldt.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".