Thailand

Demonstranter ökar tryck på regeringen

I Thailands huvudstad Bangkok har nu tiotusentals demonstranter - de så kallade rödskjortorna - samlats. Fler är på väg från avlägsna delar av Thailand. De kräver att regeringen avgår och utlyser nyval, och hotar nu att omringa regeringsbyggnader.

Tiotusentals demonstranter, nästan alla klädda i rött, svärmar nu in i Bangkok. En dam har färdats i nästan två dygn från nordöstra Thailand.

– Vi är här för att ta demokratin tillbaka. Folket röstade på en regering, men fick en annan, säger Boonnisa Chaiyasarn.

Ledarna för rödskjortorna säger att de under närmsta dygnen gradvis kommer att trappa upp trycket på regeringen. Det är att tal om att regeringsbyggnader och militärhögkvarter kan omringas och en del fruktar våldsamheter.  Men hittills har allt gått fredligt till.

Många av rödskjortorna stödjer affärsmannen och förre premiärministern Thaksin Shinawatra, som störtades i en militärkupp och som gått i landsflykt.

Många rödskjortor här säger att de fattiga fick många förbättringar under hans tid. De pekar på en sjukvårdsreform som gav näst intill gratis sjukvård för de fattiga och på att Thaksin införde billiga krediter för jordbrukare.

Kritiker säger att Thaksins reformer var populistiska och att han i praktiken köpte röster av de fattiga.

Men nu försöker också regeringen som efterträdde Thaksin att fortsätta ekonomiska program för att förbättra de fattigas situation.

Nu i kväll säger regeringen att den inte tänker gå med på ett ultimatum att den ska avgå inom 24 timmar och utlysa nyval.

Regeringens anhängare säger att Thaksin var en korrupt ledare som borde sitta i fängelse.

Klyftan i Thailands samhälle består. Lite förenklat står striden mellan många ur landets fattiga massor - inspirerade av den landsflyktige miljardären Thaksin - mot etablissemanget i Bangkok.

Dumrong Chanachai, en rödskjorta från Isan-provinsen, säger att han nu är arbetslös. När Thaksin styrde tjänade han bra pengar i en motorcykelverkstad. Han säger att han känner sig varm inombords över att träffa så många andra rödskjortor från alla delar av landet.

Nils Horner, Bangkok
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista