Ohlsson välkomnar europeisk valutafond

Den svenska Europaministern, folkpartisten Birgitta Ohlsson, välkomnar tanken på att det skulle bildas en europeisk valutafond till stöd för euroländerna och med strängare regler för dem att hålla sina statsfinanser i ordning.

 – Det är en bra idé, men Sverige har inte euron som valuta ännu så det blir inte högaktuellt för oss direkt, säger Birgitta Ohlsson.

Varför är det en bra idé?

– Det är bra om Europas länder kan samarbeta mer, vi är ju medlemmar i EMF och får där bra ekonomiska råd, det är bra om Europa också själva kan ta ett större ansvar.

Den nya Europaministern Birgitta Ohlson gör mycket försiktiga uttalanden om analysen att en europeisk valutafond, EMF, skulle leda till en ökad samordning och central styrning av medlemsländernas finanspolitik.

– EMF kommer byggas upp av de länder som är medlemmar av euron och då får de ta det största ansvaret när det gäller ramverk och upplägg, därför väljer jag att vara försiktig i den kommentaren.

Folkpartiet vill att Sverige ska ansluta sig till den europeiska valutan och partiets EU-parlamentariker Olle Schmidt välkomnar idéerna om en europeisk valutafond. Han tycker att Sverige ska vara med och bidra redan nu, trots att Sverige står utanför valutaunionen.

– Jag tycker det är en bra och nyttig diskussion och jag hoppas att det också kan sträcka sig till länder utanför euroländerna. Det vore bra om alla europeiska länder betalar och har möjlighet att vara med, säger Olle Schmidt.

Olle Schmidt är väl medveten om att både finansministern och statsministern, båda moderata, sagt att det inte finns någon anledning att svenska skattebetalares pengar skulle användas för att stötta till exempel Grekland, men Schmidt invänder mot det resonemanget.

– Å andra sidan har vi lån till både Island och Lettland och det visar att vårt beroende av varandra, och vår möjlighet att visa solidaritet på olika sätt, ser helt annorlunda ut i Europa idag än bara för en 5-10 år sedan.

En europeisk valutafond, så som det skissats, skulle tveklöst innebära steg mot en gemensam finanspolitik, anser Olle Schmidt, som inte har något emot det.

– Att finansministrarna och i det här fallet euroministrarna vill ha mer inflytande och kunna kontrollera hur kollegorna och länderna har sin ekonomiska politik, där tror jag att de första stegen har tagits, det var väl ingen som trodde för ett år sedan.

– Att Grekland idag befinner sig över någon form av förmyndarskap, det får man inte riktigt säga, men nog är det så att i verkligheten har också några sådana steg tagits, säger Olle Schmidt.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".