Få vet vad innovationer betyder för jobb

Inställningen att det är bra med innovationer är vanlig hos människor, men de flesta vet väldigt lite vad en innovation betyder när det gäller att skapa jobb och nya företag. Det är bild som Ingenjörsvetenskapsakademin, Iva, fått efter att frågat ett antal medborgare.

- Synen är nog mer positiv än vad jag trodde, man kan tycka om man inte har riktigt grepp om vad det är, kan man då vara positiv? Men det här är ett positivt laddat ord och jag tror att det är bra att bära med sig vidare, säger Ivas vd Björn O Nilsson.

Iva har siktet inställt på att öka kunskaperna om vad innovationer betyder för att få svensk ekonomi växa och utvecklas. Och det är inte svårt som många tror, säger  Björn O Nilsson.

- De flesta innovationer bygger egentligen inte på forskning, när en ingenjörsvetenskapsakademi driver det kan det låta som att det är de tekniska uppfinningarna som vi värnar om men det är det inte i det här fallet.

Det behöver alltså inte vara skruv och mutter?

- Det behöver absolut inte vara skruv och mutter, vi vet att två av tre jobb i Sverige som skapats sedan 1990 är i tjänstesektorn. Ericsson omsätter idag mer pengar, eller åtminstone lika mycket på tjänsteprodukter som gör på de varor som ligger till grund för tjänsteprodukterna. Det är stora bolag relativt duktiga på idag medan allmänheten är relativt okunniga om.

Utmaningen är att gå från innovation, i betydelsen att använda kunskap på ett nytt sätt, till att starta nya, och från början ofta små företag. Men här finns fortfarande ett stort problem med byråkaratiskt krångel.

– En småföretagare har svårt att följa upp och vara lika duktig på att lämna in rapporter på allting än ett större företag. Det här finns det förståelse för men det kanske inte har gått så väldigt fort för att förenkla de regelverk som behövs.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".