Thailand

Demonstrationer splittrar familjer

I Thailands huvudstad Bangkok fortsätter runt 100 000 demonstranter sin protest för att försöka tvinga fram regeringens avgång. Krisen i Thailand avspeglar en djup politisk klyfta som ibland skär rakt genom familjer.

– Min fru och jag är fortfarande tillsammans, det är bara det att vi flyttat till två skilda hus, säger taxiföraren Somchai Antakort.

Han bär stolt en röd halsduk, den visar att han stödjer de så kallade rödskjortorna, som nu blockerar delar av Bangkok.

Hans fru däremot, tillhör andra sidan, de rojalistiska gulskjortorna, som är emot rödskjortorna och deras beskyddare, miljardären och förre premiärministern Thaksin Shinawatra, han är populär, särskilt bland de fattiga på landsbygden. Gulskjortorna stödjer i stället den nuvarande regeringen, som stöttas av etablissemanget i Bangkok.

– När vi såg på TV bråkade vi hela tiden om politik, så de var bättre att flytta isär, säger Somchai.

Den djupa politiska klyftan i Thailand skär rakt igenom många familjer, och orsakar ibland konflikt inte bland makar och syskon utan också bland vänner och på arbetsplatser.

Rödskjortorna säger att de tänker fortsätta demonstrera i Bangkok tills regeringen avgår. Båda sidor lovar att de tänker avstå från våld, men det finns en oro för våldsamheter från enskilda grupper ur endera sidan, särskilt som protesterna väntas pågå flera dygn framöver.

Ett annat par med olika åsikter är Aran och Sombut Sumdee, frun stöttar rödskjortorna.

– Men jag har kommit överens med sin man att inte tala politik, säger hon.

Hennes man Aran säger att han gillar den nuvarande regeringen och sympatiserar med gulskjortorna. Men de byter snabbt kanal på TV:n om det handlar om politik, och de undviker detta samtalsämne.

– Vi har varit gifta i 27 år och familjen är viktigare än politiken, säger han.

Nils Horner, Bangkok
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista