Våldsamt veckoslut i Mexiko

I det gäng- och narkotikarelaterade våldet som pågår i Mexico dödades i helgen minst 50 människor.

Det enskilt största antalet mördade var i turistorten Acapulco, där minst 27 människor dödades, de flesta i strider mellan  medlemmar i olika narkotika-karteller. Men också flera poliser dödades.

I den mycket våldsamma staden Ciudad Juárez nära gränsen till USA, dödades tre personer med anknytning till USA:s konsulat där.

Två av dem var amerikaner som arbetade på konsulatet, den tredje en mexikansk man som var gift med en anställd på konsulatet.

Vita Huset i Washington säger i ett uttalande att president Barack Obama är mycket upprörd över attacken.

Många amerikanska medborgare har tidigare dödats i narkotika-kriget i Mexico, men det är mycket ovanligt att regeringsanställda amerikaner är mål för attackerna.

USA:s utrikesdepartement har efter dödskjutningen på konsulatet i Ciudad Juárez utfärdat en varning för amerikaner att resa till Mexico. 

Amerikanska ud har också gett ett godkännande för en del av de regeringsanställda i Ciudad Juárez och fem andra mexikanska städer nära gränsen till USA, att åka därifrån.

Sedan Mexikos nuvarande president Felipe Calderón kom till makten i december 2006,  beräknas 19 000 människor har dödats i narkotikarelaterat våld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".