Rättegång om valfusk på äldreboende

Två socialdemokratiska valarbetare i Stockholm ställdes på måndagen inför rätta, misstänkta för valfusk i samband med ett möte på ett äldreboende inför valet 2002. Det hela handlar om hur de genomförde en så kallad budröstning.
De båda valarbetarna medger att de handlat fel, att de varit bud på ett felaktigt sätt, men de nekar till att de skulle ha haft brottsliga avsikter. När de kom till äldreboendet och vad de trodde skulle vara ett vanligt socialdemokratiskt partimöte inför valet, möttes de av lappar som den 84-åriga kvinna som bjudit in till mötet och som själv bodde på äldreboendet hade satt upp. Gav efter för grupptrycket På lapparna utlovades röstning för den som så önskade. Flera av de gamla som kom till mötet insisterade på att få rösta. Efter att först ha försökt avstyra det hela gav han till sist efter för trycket, säger Klas Innergård, en av de båda åtalade. – Stämningen var sådan att nej, när vi nu ändå har kommit hit och blivit utlovade att få rösta, då vill vi göra det. Och då kände inte jag att jag skulle motsätta mig det, när de andra ställde upp. Det var grupptryck eller vad man nu kallar det. Hjärnsläpp, alltså, på grund av de omständigheter som var, säger Klas Innergård. Tolkning av formuleringar Åklagaren Mats Åhlund ifrågasätter inte att valarbetarna överrumplades av situationen, men menar att de hela tiden måste ha förstått att de aldrig hade rätt att vara bud. Måndagens rättegång handlade mycket om hur valarbetarna tolkat innebörden i formuleringar som "annan röstningslokal" eller "den som på annat sätt hjälper väljaren med personliga angelägenheter", formuleringar som återfinns på de ytterkuvert som används vid budröstning och som beskriver på vilket sätt en sådan kan genomföras. Vill döma till böter Åhlund vill att valarbetarna döms till böter för otillbörligt verkande vid röstning. – De skulle inte ha inlåtit sig på de här röstprocedurerna utan låtit det här bli ett vanligt valmöte. Vid ett sådant får man naturligtvis göra propaganda och verka för att väljare ska rösta i en viss riktning, det är ju självklart, säger Mats Åhlund.
Pontus Mattsson pontus.mattsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".