Prioriterar Turkiet.

Turkiets EU-medlemskap drar ut på tiden

I dag har Turkiet besök av EU:s kommissionär för utvidgning Stefan Füle. Men hans positiva ton delas inte av alla i Turkiet och attraktionskraften i ett EU-medlemskap har minskat eftersom processen har dragit ut på tiden.

– Vi behöver inte vara med i EU. Jag vet inte vad vi kan få från Europa, vad kan de ge oss, säger Mahmood, en av matthandlarna i basaren nedanför Blå moskén i Istanbul.

Precis som många andra i Turkiet var han mer positiv för några år sedan till ett medlemskap i EU, men efter att ha rest i flera europeiska länder har Mahmood ändrat uppfattning.

– Om de ville att vi skulle gå med i EU, kunde vi ha fått komma med för flera år sedan, men istället har de ändrat reglerna efter hand. Vi kan inte ändra allt här, vi måste accepteras som vi är också, säger han.

Mahmood har också som många andra sett hur flera av EU-länderna hamnat i djup kris som en följd av den finansiella krisen, en kris som Turkiet klarat sig ganska bra undan.

Ett medlemskap gör Turkiet dyrare är en annan slutsats som Mahmood gjort genom att resa i euroländer som Spanien och Tyskland.

EU-kommissionären med ansvar för EU:s utvidgning Stefan Füle kommer på sitt första officiella besök i dag till Turkiet.

I en artikel i en turkisk tidning inför besöket skriver han att Turkiet är ett nyckelland för EU och att det är hans högsta prioritet att få Turkiet närmare ett EU-medlemskap.

I Turkiet är dock många bedömare tveksamma om det kommer ske i brådrasket, mellan tio och femton år är en vanlig åsikt.

Då kanske det inte längre är så intressant för Turkiet längre, som för EU att införliva 72 miljoner turkar.

Maria Persson Löfgren, Istanbul
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".