Nu diskuteras om revisorerna kunde ha gjort mer före Lehman Brothers konkurs 2008. Arkivfoto: Mark Lennihan/Scanpix.

Bankkonkurs aktualiserar revisorsrollen

Efter rapporten i fredags om de tveksamma redovisningsmetoder som den konkursade investmentbanken Lehman Brothers använde sig av pågår nu en debatt om vilken roll revisorena spelade i det fallet och för hela finanskrisen.

Rapporten kom i fredags och den pekar ut flera höga chefer på Lehman Brothers som ansvariga för den tveksamma bokföringen.

Lehman Brothers använde sig av en metod som gjorde att företagets skuldsättning och därmed också risk såg ut att vara mycket mindre än den i själva verket var.

Transaktioner lyftes helt enkelt ut utanför de ekonomiska rapporterna. Investmentbanken lyckades på det här sättet gömma undan 50 miljarder dollar, motsvarande 350 miljarder kronor, i skadliga tillgångar.

Dessutom ifrågasätter rapporten revisorernas roll i det hela och varför de inte reagerade.

Financial Times har pratat med redovisnings- och revisionsexperter, som menar att rapporten ger goda argument åt dem som anser att revisionsregler och metoder måste ändras och förbättras, så att manövrer som syftar till att lyfta ut händelser utanför balans- och resultaträkningarna istället blir offentliga och därmed också blir betydligt mindre intressanta att använda.

Å andra sidan finns det de som hävdar att revisorerna gjorde det de faktiskt skulle i Lehman Brothers-fallet.

Det gör exempelvis Stephen Haddrill som är chef för en revisorsorganisation i Storbritannien.

Han menar att revisorerna i fallet med Lehman Brothers gjorde det som förväntades av dem, däremot säger att han att man fråga sig om man i framtiden kan begära mer av revisorer än vad man gör i dag.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".