Slutförvar av tyskt kärnavfall utreds igen

I Tyskland ska arbetet med att få fram ett slutlager för kärnbränsle återupptas efter tio års uppehåll. Det regeringen nu vill utreda är samma placering i samma saltberg i norra Tyskland som var aktuellt också för tio år sedan.

I saltberget i Gorleben, mittemellan Hamburg och Berlin, det är där det högaktiva avfallet från tyska atomkraftverk ska slutlagras. Så har det hetat sedan 1970-talet. Men om berget i Gorleben ens är lämpligt finns ännu inget svar på.

Utredningen som skulle ge ett sådant svar avbröts för tio år sedan av den dåvarande rödgröna regeringen. Sedan dess har inget hänt.

Inga alternativa platser har utretts. I södra Tyskland har delstatspolitiker avvisat alla försök att undersöka om urberget där skulle lämpa sig för kärnavfall.

Nu vill den kristdemokratiske miljöministern Norbert Röttgen ha igång utredningen av saltberget i Gorleben igen.

Att slutföra den undersökningen beräknas ta ytterligare kanske tio år. Om Gorleben då slutligen visar sig odugligt, ja då kan Tyskland vara tillbaka på ruta ett igen när det gäller slutförvar av kärnbränslet.

Kritik mot Gorleben som slutlager har funnits under alla år. Gorleben kom till som en politisk kompromiss. Inte för att berget skulle vara särskilt lämpat, är en invändning.

Det finns också vetenskapliga betänkligheter. Geologer har fastställt att grundvatten rör sig i berget. Kritikerna hänvisar till ett annat saltberg Asse, inte långt från Gorleben, där atomindustrin har lagrat låg- och medelaktivt avfall, men där vattnet nu sedan några år strömmar in.

Delar av den gamla gruvan Asse hotar att rasa och regeringen vet inte hur den ska kunna saneras.

Om utredningen av Gorleben nu kommer igång igen som miljöministern vill, är protester att vänta från den starka tyska antikärnkraftrörelsen.

Den är pånyttväckt av regeringens ambition att förlänga drifttillstånden för tyska kärnkraftverk.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista