LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

LO-chefen: Bäckström bröt mot god sed

Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckströms uttalande och starka kritik mot industrifacken i avtalsrörelsens slutskede väcker stark irritation i LO-borgen. Det är mycket anmärkningsvärt och försvårar bara förhandlingarna, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.

– Att gå ut i media och kommentera hur motparten uppträder det tycker inte jag hör till god sed. Det är dessutom ingenting som kommer att underlätta förhandlingarna. Jag tror att det kan skapa en irritation när man går ut och angriper motparten på det sätt som han gör, säger Wanja Lundby-Wedin.

Klockan tickar när drygt två veckor kvarstår av nuvarande avtal för industrin. I går avvisade fackförbunden inom industrin gemensamt medlarbudet om 0,7 procents löneökning på 12 månader, att jämföra med kravet på 2,6 procent. Provocerande sa facken om budet, och meddelade att man rustar för en eventuell konflikt.

Vilket föranlett det mycket ovanliga att Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström ger sig in i debatten.

– Krisen är ju lika djup som i början på 90-talet och då kan man inte hålla på det här viset, säger han.

IF Metalls ordförande menar att förhandlingarna inom industrin aldrig tidigare varit så besvärliga som nu.

– Nu måste vi få lämna dem i fred. Nu måste vi lita på att de har kraft att förhandla själva utan att vi går ut och har synpunkter på våra motparter, säger Wanja Lundby-Wedin.

Ett ovanligt uttalande säger du, men är det inte ovanliga tider med en stark kris som kanske kräver ett sådant här uttalande?

– Nej det är det inte. Vi har en kris. Vi har haft en finansiell kris, och vi har haft en kris både på arbetsmarknaden och i enskilda branscher. Men vi ser i dag att vi har nått botten, vi är på väg upp. Även om arbetslösheten ökar, så finns det en god betalningsförmåga i företagen. Det finns ingen anledning att tro annat än att det går att komma överens om löneökningar på en nivå som både företagen klara av att bära och som vi fackligt tycker är rimliga. Då är det helt fel att gå ut på det här sättet, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".