1 av 3
2 av 3
Skolan har öppet som vanligt i dag men polisen finns på plats. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
3 av 3

Polisen: Svårt bedöma hot mot skolor

Den typen av hot som i helgen framfördes mot Kungliga tekniska högskolan i Stockholm är svåra för polisen att bedöma och de har blivit vanligare.

Hoten mot KTH framfördes på ett forum på internet, under helgen. Där gick att läsa hur mannen planerade att ta med en pistol till skolan och skjuta så många som möjligt.

Under natten greps mannen, misstänkt för olaga hot, efter att polisen spårat hans dators IP-adress.

Anders Ahlqvist är biträdande chef för it-brottssektionen på Rikskriminalpolisen. Han säger att de betraktar alla liknande hot som om det vore skarpt läge.

– Generellt så är det väldigt svårt att bedöma de här ärendena, vi tar hjälp av vår gärningsmannaprofilgrupp till exempel. De är också av uppfattningen att det här är svårbedömda ärenden eftersom det ofta finns väldigt lite information. Därför har vi ofta valt att jobba med de här ärendena som om de vore skarpa, säger Anders Ahlqvist.

Mannen är i 30-årsåldern, men polisen vill inte säga något om han var student på KTH, eller vad motivet kan vara.

Varje år får rikskriminalpolisen in omkring 15 liknande fall, mer det är svårt att säga hur vanligt det är, många fall sköts direkt av varje polismyndighet.

Skolan har öppet som vanligt i dag, men på plats finns poliser. Hotet ska vara över, enligt polisen har mannen agerat på egen hand.

I sitt inlägg på internet ska mannen ha dragit paralleller till Finland, som drabbats av flera dödsskjutningar de senaste åren och skrev att han skulle slå deras rekord.

Anders Ahlqvist har märkt av en ökning av den här typen av hot efter händelserna i andra länder.

– Det är uppenbart att varje gång en händelse sker internationellt så får vi efterföljare i Sverige. Folk triggas till att göra sådana här inlägg när det inträffar i andra länder, säger Anders Ahlqvist.

Lotta Myhrén
lotta.myhrén@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".