Protester inför parlamentsval i Iran

I Iran pågår nu olika protestaktioner mot det styrande konservativa prästerskapets beslut att bannlysa tusentals reforminriktade kandidater från att ställa upp i parlamentsvalet om en dryg månad. En av dem som kritiserar de religiösa makthavarna i Iran är advokaten Mohammad Ali Dadkhah.
– Det är så dåligt här, här finns ingen frihet, säger Mohammad Ali Dadkhah när jag besöker honom på hans advokatkontor i Teheran. Mohammad Ali Dadkhah är en av de få jurister som vågar ställa upp och försvara oppositionella i rättsalarna. Han är också en av ledarna bakom människorättsorganisationen Centret för försvaret av de mänskliga rättigheterna i Iran. Utmanar makten Dadkhah satt själv i fängelse i fjol i fem månader, anklagad för uppvigling, och dessutom har han blivit förbjuden att arbeta som advokat under de närmaste tio åren. Trots det har han fortsatt att utmana makten och landets religiösa domstolar, när han till exempel försvarade de studentledare som greps i samband med demonstrationerna i somras. För Dadkhah kom det inte som en överraskning att landets prästerskap vill förbjuda reformister från att ställa upp i valet om en månad. I lördags meddelade prästerna i det så kallade väktarrådet att 80 av de nuvarande parlamentsledamöterna inte kommer att tillåtas att ställa upp för omval. Samtliga dessa tillhör de mer reforminriktade liberala krafterna. De som svartlistats på det här sättet har inte uppfyllt kravet om trohet mot islam och dess högste religiöse ledare i Iran. – Nej, den här gången kommer det inte att bli några fria val. Men prästerskapets tid vid makten börjar närma sig sitt slut, för det iranska folket börjar tröttna på de religiösa diktaten, säger Mohammad Ali Dadkhah. Förändringar måste komma inifrån En sak är dock viktig, påpekar han. – Förändringarna måste ske inifrån och inte via nya diktat från utlandet. Iranierna har haft nog av inblandning utifrån. Vi litar inte på till exempel USA, det USA som stödde den irakiske diktatorn Saddam Husseins krig mot Iran under 80-talet, då hundratusentals unga iranska män miste livet, säger den iranske människorättskämpen Mohammad Ali Dadkhah.
Vladislav Savic vladislav.savicr@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".