Riksbanken och dess chef Stefan Ingves har inte haft helt rätt de senase tre åren. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Riksbankens prognoser sämst av alla

Riksbankens första tre år som prognosmakare över räntan har inte varit helt lyckade. Riksbanken har varit minst träffsäker jämfört med fyra andra prognosmakare. Det visar en analys som banken själv har gjort.

Det var för ungefär tre år sedan som Riskbanken började presentera sina räntebanor som prognoser över hur räntan kommer ändras i framtiden.

Nu har Riksbanken utvärderat sitt arbete och jämfört sig med fyra andra prognosmakare och resultatet visar att Riksbanken hittills har haft störst fel i sina prognoser.

Det förklarar Riksbanken med att de överskattade prognoserna för reporäntan under sommaren och hösten 2008 eftersom man då räknade med en högre inflation framöver än vad andra bedömare gjorde.

Och Riksbanken höjde ju också räntan, sista höjningen kom i september 2008. Men kort därefter fick banken ändra kurs och en serie räntesänkningar påbörjades ner till dagens nivå på 0,25 procent.

Av de jämförda prognosmakarna hade banken SEB de bästa ränteprognoserna under perioden, följt av finansdepartementet, Swedbank, Konjunkturinstitutet och så slutligen Riksbanken.

Men att bara utvärdera tre år är en för kort tid menar Riksbanken eftersom slumpen spelar för stor roll. Riksbanken skriver att det därför inte är meningsfullt att dra några slutsatser om prognosförmågan.

Riksbanken skriver också att det de gjort är att ta fram ett underlag för utvärdering. Det är ju riksdagens finansutskott som granskar och utvärderar Riksbankens penningpolitik.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".