Fransk kritik mot Tysklands europolitik

Nu skrivs ett nytt kapitel i den pågående krisen för valutasamarbetet inom eurozonen. I dag anklagar Frankrikes finansminister Tyskland för att ha skaffat sig ekonomiska fördelar på andra euroländers bekostnad.

Svenska Exportrådets chefsekonom Mauro Gozzo är inte förvånad.

– Jag är förvånad att den här frågan inte kommit upp tidigare, säger han.

Det är Frankrikes finansminister Christine Lagarde som i en stort uppslagen artikel i den brittiska affärstidningen Financial Times, anklagar Tyskland för att under en följd av år hållit nere kostnadsläget inom landet alldeles för mycket.

Det har gett Tyskland en allt starkare konkurrenskraft gentemot de andra länderna inom Eurozonen. Det är ingen hållbar situation, säger Frankrikes finansminister.

Exportrådets chefsekonom Mauro Gozzo har länge studerat kostnadsutvecklingen bland de europeiska länderna. De senaste tio åren har kostnadsläget i de sydeuropeiska länderna ökat 30 procent mer är Tysklands säger han.

I överenskommelsen om eurosamarbetet finns målet att inflationen i medlemsländerna ska ligga på högst två procent. Det ska i sin tur styra hur lönekostnaderna utvecklas.

– När man tittar på produktivitetsutveckling plus inflation så ska ju det styra ungefär hur mycket lönekostnaderna ska utvecklas. I praktiken har ju Tyskland under många år legat under det.

Det är alltså med hjälp av starkt tillbakahållna löneökningar som Tyskland år efter år stärkt sin konkurrenskraft.

– Man kan säga att Tyskland styrs av en järntriangel av politiker, industrifolk och fackföreningar. De månar om att hålla Tyskland konkurrenskraftigt

Då är frågan förstås om inte det är bra, om inte andra länder borde följa i Tysklands fotspår istället för att klaga.

– Ja, men man försvårar för övriga. I eurozonen är man tillsammans, och skulle alla länder föra en sådan politik så överger man ju i praktiken 2-procentsmålet för inflationen och för alltså en rent depressiv politik, som inte alls är bra, säger Svenska Exportrådets chefsekonom Mauro Gozzo.

Staffan Sonning
staffan.sonning@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista