Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Elchocksapparat på Sunderbyns sjukhus i Luleå. Foto: Nils Eklund/SR.

Risk med elchocker måste bli tydligare

Den svenska vården kan bli bättre på att informera biverkningarna av metoden där patienter behandlas med elchocker för sina psykiska besvär, visar en studie från Socialstyrelsen.

Det kan handla om till exempel kortvariga och bestående minnesstörningar. Men Peter Skeppar, överläkare vid psykiatriska kliniken i Sunderbyn i Luleå håller inte med om kritiken.

– Jag tror inte att man i allmänhet mörkar på något sätt om biverkningarna.

Men hur informerar ni era patienter om biverkningar i dag?

– Ja, vi berättar om dem, säger Peter Skeppar, vid psykiatriska kliniken i Sunderbyn i Luleå.

Elchocker används framför allt för patienter med svåra eller långvariga depressioner. I höstas visade en enkät, som SVT:s Uppdrag granskning gjort med landstingen, att elbehandlingar mot depressioner mer än fördubblats i Sverige de senaste tio åren och nu är uppe i 45 000 per år. I Luleå behandlas 90 stycken årligen.

Men något välfungerande nationellt register över inrapporterade biverkningar vid elbehandlingar finns inte i dag säger Anders Tegnell, avdelningschef på Socialstyrelsen.

– I vilken utsträckning, hur man informerar, vad man säger, hur pass välstrukturerat det är varierar på olika ställen.

Vad är konsekvensen av det?

– Konsekvensen kan ju vara att patienterna är mer eller mindre välinformerade. Och det är ju viktigt att patienterna är välinformerade, säger Anders Tegnell.

Socialstyrelsen har varit i kontakt med läkare och 30 patienter som behandlats med elchocker. Nu håller de på att ta fram riktlinjer för hur vården ska informera om biverkningar som kan uppstå vid elchocker.

Att metoden kan ge kortvariga minnesförluster är känt. Däremot är det mer oklart vilka effekter den kan ha på minnet på längre sikt.

Överläkare Peter Skeppar vid kliniken i Luleå tror att det vore bra om vården får mer kunskap om biverkningarna. Eftersom metoden, enligt hans erfarenheter, fungerat bra.

– Det klart bästa och mest effektva behandlingen för svåra depressioner, säger Peter Skeppar överläkare vid psykiatriska kliniken i Sunderbyn

Nils Eklund
nils.eklund@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".