Polisens drogtestare. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix.

Unga ska drogtestas trots Lagrådets nej

Barn under 15 år ska kunna drogtestas även utan föräldrars medgivande. Det föreslår regeringen i en proposition.

Lagrådet har tidigare sagt nej till förslaget. Enligt Lagrådet skulle det vara en alltför stor integritetskränkning att kunna tvinga fram till exempel ett urinprov för ett så pass lindrigt brott som ringa narkotikabrott.

Men justitieminister Beatrice Ask anser att det är viktigare att tidigt kunna få svart på vitt om en ungdom börjat missbruka för att samhället ska kunna sätta in åtgärder.

– Tidiga insatser mot unga som missbrukar är helt avgörande, säger Beatrice Ask (M).

Hon pekar också på att flera remissinstanser stödjer regeringens linje.

Lagrådet har också varnat för att urinprov under tvång kan användas av polisen som en slags bestraffning. Den kritiken avvisar Ask och menar att polisen har viktigare saker för sig än att ägna sig åt att trakassera unga.

I propositionen som regeringen lägger fram inom kort föreslås också att brottsutredningar mot misstänkta under 15 år alltid ska inledas om straffet för brottet är minst ett års fängelse.

Det ska dock också finnas möjlighet att göra en brottsutredning även i andra fall.

Lagrådet menar att brottsutredningar riktade mot unga i framtiden riskerar att mer handla om att klara upp brott än att klarlägga den unges behov av sociala insatser. Det kan, enligt Lagrådet, vara början på en utveckling mot att sänka straffmyndighetsåldern.

Men justitieministern håller inte med.

– Det är också ett sätt att markera från samhället att vi inte accepterar vad som helst, säger Ask.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".