tyskland

Tusentals tyskar har anmält sig själva

Omkring 10 000 personer i Tyskland har självmant anmält till myndigheterna att de smitit från skatten. Detta sedan tyska staten bestämt sig för att köpa data från schweiziska banker om skatteflyktingar, och lovat de som anmäler sig själva att slippa straff.

Tyska staten kommer att tjäna flera miljarder kronor på den här vågen av självanmälningar, tror skatteexperter. Fortfarande anmäler sig dagligen runt 250 personer till skattemyndigheterna enligt tidningen Capital som frågat runt i alla delstater.

Det hela började i januari när en hemlig informatör erbjöd tyska staten att köpa en cd-skiva med tyskars kontouppgifter från en bank i Schweiz. Det dök senare också upp flera liknande datasatser från andra håll, där staten på samma sätt erbjöds att köpa kontouppgifter.

Att tyska statens ens funderade över att acceptera de här erbjudandena väckte hård debatt i både Tyskland och Schweiz. Tyska staten föklarades vara en hälare om den skulle köpa datafilerna.

Men finansministern tog inget intryck. Regeringen tackade ja. Och finansministern uppmanade sen skatteflyktingar att kvickt ange sej själva. För om de gör det innan skatteutredarna hittar deras kontouppgifter på någon cd från någon utländsk bank, då kommer de undan med att bara betala skatten de är skyldiga. Däremot slipper de straff.

Tyska skattetjänstemäns fackförening kallar skatteflykt för en "tysk folksport". Den beräknar att tyskar årligen lägger undan 300 miljarder kronor obeskattat i utlandet.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista