Många benbrott i halkans spår i helgen

Flera akutmottagningar rapporterar om extra hög arbetsbelastning i helgen som gick. Gunnar Öhlén, chef på Karolinskas akutklinik i Huddinge, säger att halkolyckorna ökar när solen skiner.

– När det blir så här fint väder är det ju många som går ut och går. Alla har längtat efter att solen ska komma fram igen. Så det blir ju generellt sett fler människor som är ute och rör sig.

Akutchefen i Huddinge berättar att helgen var ovanligt tung med mycket fler patienter än vanligt, och att han fick ta in extrapersonal.

– Det är mycket handleds- och axelfrakturer. Sedan de som faller så illa att de bryter fotleden, säger Gunnar Öhlén.

Det är kombinationen varma dagar med kalla nätter som gör vägarna till riktigt farliga isbanor. På dagen smälter snön, och vattnet blir till is på natten.

Akutmottagningar runt om i landet som Ekot talat med berättar om en ovanligt stor tillströmning av människor som halkat och skadat sig denna vinter jämfört med den förra.

Till exempel har Södersjukhuset i Stockholm behandlat 169 patienter som halkat hittills i mars, mot 124 samma period förra året.

I Malmö och Lund hade akutmottagningarna sin topp på torsdagen förra veckan, då över 70 personer behandlades efter att de halkat utomhus.

I Göteborg har akuten på Sahlgrenska universitetssjukhuset varit överbelastad sedan december på grund av halkolyckorna, berättar pressekreteraren Göran Samuelsson.

– Det har varit en ovanligt seg, tuff och långdragen vinter. Den började i stort sett med halka den 17 december förra året. Vi har drabbats hårt av många frakturer på fram för allt handleder, fotleder, smalben och underarmar.

Överbelastningen har påverkat den planerade vården, berättar Göran Samuelsson, något som även andra sjukhus har rapporterat om tidigare.

– Den ordinarie verksamheten har drabbats lite grann, en del ordinarie operationer har fått skjutas på helt enkelt.

Gunnar Öhlén, på akuten i Huddinge, råder allmänheten att fortsätta använda vinterskor även om vädret blir mildare. Om det är riktigt halt, tveka inte att använda käpp, säger han.

– Om vi tittar tillbaka mellan 50 och 75 år så fick ju alla en käpp när de fyllde femtio. Sedan kunde man börja använda den utan att det var något konstigt. I dag kan vi ju ha en 85-årig man som säger: "Nej, men inte är jag så gammal och gaggig att jag ska behöva använda käpp heller!" Käppen är ju en beprövad attiralj att hålla oss på benen, säger Gunnar Öhlén, chef på Karolinska Universitetssjukhusets akutklinik i Huddinge.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista