Oro för fler utnyttjade barn när EU utvidgas

Den första maj, när EU får fler medlemsländer och gränserna öppnas österut, finns risken att alltfler ensamma barn och unga rör sej över gränserna, barn som löper stor risk att utnyttjas. Det tror flera organisationer som följer frågan.
– Vi har barn i oerhört svåra omständigheter i sina hemländer, som inte ser någon möjlighet, de har inga arbeten. Vi pratar ofta om ungdomar, barn i det här sammanhanget är alla upp till 18 år, vi har 16-17 åringar som inte har någon möjlighet att skaffa sig en utkomst, som lever under väldigt magra omständigheter, säger Lars Lööf vid Östersjöstaternas råd. – Vi har barn som kommer ut från ett långt liv på institution, som inte på institutionen lär sig hur man ska klara sig själv, som kommer ut i ett samhälle där man måste klara sig själv och ha väldigt vassa armbågar för att sig fram. De kommer också att försöka hitta möjligheter att leva ett bättre liv i ett annat land om det inte går att hitta ett bra liv i sitt eget land, säger Lars Lööf. Stor risk för kriminalitet Barnen och ungdomarna löper stor risk att dras in i kriminalitet, särkilt pojkarna, och flickorna i prostitution, men även pojkar riskerar att hamna i det. Rädda Barnen, Ecpat, Kvinnoforum och deras samarbetspartner i olika länder träffar en del barn som dyker upp, och söker deras hjälp, och sen drar vidare, barn som är rädda för myndigheter. Barn från Kina sökte asyl Hur många som verkligen driver omkring är inte känt, eftersom en del inte ger sej tillkänna. I fjol sökte 561 ensamma barn asyl i Sverige, antalet stiger för sjätte året i rad. För första gången finns ensamma barn från Kina bland de asylsökande. Mottagandet av ensamma asylsökande barn brister fortfarande, tycker organisationerna, och Östersjörådet, som också vill förebygga att dom utnyttjas, genom att förbättra stödet i barnens ursprungsländer, säger Lars Lööf. – Genom att göra det visar vi också för andra ungdomar att det finns möjligheter, annorlunda möjligheter att skapa sig en framtid, kanske i sitt hemland, trots att det ser hopplöst ut just nu. Kanske kan vi skapa en annorlunda trend, en annorlunda cirkel där vi ser att barn och ungdomar kan skapa sig en framtid i sitt hemland.
Annika Digréus annika.digreus@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".