Enron belastning för Bush

USAs största företagskonkurs någonsin, håller på att bli en politisk belastning för president George Bush. Strax före konkursen ringde Enrons VD till flera av Bushs ministrar för att be om hjälp.
Det är en finansiell skandal, men än så länge ingen politisk skandal, sa en kommentator, Bushadministrationen har inte gjort några formella fel - tvärtom, när Enrons VD Ken Lay, ringde och bad om hjälp, fick han inte det. Den finansiella skandalen består bl.a. i att de flesta inom Enrons företagsledning lyckades sälja stora delar av sina Enron-aktier medan kursen ännu var 85 dollar, medan företagets 20 000 anställda, som hade sina pensionspengar investerade i Enron, förlorade sina livs besparingar. I den finansiella skandalen, som nu utreds av Justitiedepartementet, ingår också försvunna och förstörda dokument och ett svart hål av dolda skulder och krediter- men redan här - i brottsutredningen, börjar de politiska komplikationerna - Justitieminister John Ashcroft har meddelat att han inte själv kan leda utredningen, eftersom han tagit emot 57 000 dollar i kampanjbidrag från Enron. Enron är också president Bushs största bidragsgivare - genom åretn har energijätten och dess VD Ken Lay - en man Bush kallar Kenny Boy - skänkt närmare 7 miljoner kronor till Bushs valkampanjer. Också kongressledamöter har fått bidrag, och Enronpengar har gått till och 71 av USAs 100 senatorer, de flesta republikaner, men också demokrater t.ex. energiuskottets Charles Schumer. Flera av Bushs rådgivare har haft konsultuppdrag för Enron och Vicepresident Dick Cheney har medgett att Enron var ett av de företag som inbjöds till Vita Husets hemliga och kontroversiella energisamtal i våras, där Cheney utarbetade Bushadministrationens energipolitiska förslag. Texasföretaget Enron var fram till i höstas ett av världens mest hyllade, utnämnt till årets energiföretag av Financial Times och beundrat för sin förmåga att lyckas göra pengar inom den annars lite präktigt trista sektorn: energidistribution. Politiker över hela världen har sökt vägledning hos Enron för att göra energimarknaden mer kostnadseffektiv. Men trots att ingen beskyllt Bushadministrationen för att ha begått något brott i Enronkonkursen, så har den uppseglande affären börjat få fotfäste i allmänhetens fördomar om Bush som kille som månar om sina mäktiga kontakter inom industrin - särskilt Texas olje- och energiföretag. Cecilia Uddén, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".