Kritik mot USA:s krigsstrategi

USA-alliansens krigsstrategi i Irak kritiseras nu hårt även av försvarsanalytiker. I en ny rapport från den ansedda amerikanska arméns krigshögskola US Army War College, talas också om att kriget mot terrorism inte kan vinnas.
”Ett strategiskt misstag” - så beskriver rapportens författare, den erfarne försvarsanalytikern Jeffrey Record invasionen av Irak och bidrar därmed med ytterligare bränsle till den debatt som blossat upp i USA igen om Bushregeringens krigspolitik. Kriget onödigt Record anser bland annat att Irakkriget var onödigt. Det har lett till att uppmärksamheten och alltför stora militära resurser har tagits från vad som beskrivs som den betydligt viktigare kampen mot al-Qaida och har minskat möjligheterna att göra USA säkrare på hemmaplan, anser han. Kriget har istället, enligt rapportförfattaren, satt upp ny front för islamisk terrorism i Mellanöstern. Liknande kritik mot Bushregeringens politik har naturligtvis hörts tidigare, men det faktum att den nu kommer från en ansedd analytiker som Record, tolkas åtminstone av vissa militärpolitiska bedömare här i USA som att hans åsikter delas av högt uppsatta militärer inom försvarshögkvarteret Pentagon. Kritiken tonas ner Men medarbetare i Vita Huset försöker samtidigt tona ner Records status och pekar mer än gärna på att författaren tidigare varit rådgivare åt demokratiska senatorer och Bushmotståndare. Även officiellt avfärdas rapporten, från krigshögskolan görs klart att slutsatserna enbart är författarens egna, och en talesman för Pentagon säger att Irakinvasionen var och förblir en av de viktigaste delarna i kriget mot terrorismen. Ett krig som Record hävdar inte kan vinnas. USA kan, skriver han, möjligtvis besegra al-Qaida, men kan inte befria världen från terrorism.
Anders Ask, New York anders.ask@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".