Bank of England stäms på 13 mdr

Den brittiska centralbanken, Bank of England, står för första gången i sin trehundraåriga historia inför rätta. Banken har stämts på 13 miljarder kronor.
Skandalbanken BCCI gick i konkurs 1991 efter det att den hade lånat ut enorma summor av sina kunders pengar till en liten grupp investerare som sen inte kunde betala tillbaka. Kvar efter kraschen fanns skulder på över 60 miljarder kronor - och 80 000 bankkunder vars pengar hade gått förlorade. Och med början idag står den brittiska centralbanken inför rätta anklagad för att inte ha levt upp till det övervakningsansvar över banksektorn som centralbanken på den tiden hade. Det är konkursförvaltarna som har stämt Bank of England. De kommer att försöka bevisa att centralbanken visste så mycket om BCCIs dåliga rykte och finanser att den borde ha ingripit långt tidigare. BCCI var penningtvättarnas favoritbank och genom den flöt också pengar till terrorgrupper i Mellanöstern och drogkarteller i Latinamerika. Bank of England kan bara fällas om det kan bevisas att bankens ledning och tjänstemän medvetet begick rena tjänstefel, och få tror att det kan beläggas. Rättegången kan ta ett och ett halvt år och visa sig bli en av rättshistoriens dyraste. Agneta Ramberg, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".