Missbildade foster ska registreras

Alla missbildningar som upptäcks hos foster ska registreras hos Socialstyrelsen och mödravårdsjournalerna ska sparas under en viss tid tillsammans med moderns personnummer. Det föreslås i en ny utredning.
Professor Viveca Odlind på Läkemedelverket säger att nuvarande statistik över missbildningar är ofullständig. – Det har lett till att vissa allvarliga missbildningar ser ut att gå ner väldigt kraftigt. Men i själva verket handlar det om att man diagnostiserar missbildningen tidigt och graviditeten avbryts. I de fallen vet vi överhuvudtaget inte om missbildningen och vi vet definitivt inget om den exponering som mamman eventuellt har varit utsatt för i tidig graviditet, säger hon. Ett utvidgat register som också omfattar foster med missbildningar är ett sätt att undvika en framtida Neurosedynkatastrof. En regeringsutredning hoppas att förbättringen ska minska missbildningarna hos barn.
Anna Larsson anna.larsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".