Persson: Långsamma EU-reformer

Statsminister Göran Persson kritiserar idag i en debattartikel i Finacial Times att EU:s medlemsländer är för långsamma med att reformera sina ekonomier. Det gör det svårt att uppnå de mål som unionen ställt upp.
För lite och för långsamt. Det är budskapet i statsministerns artikel, och han har flera exempel. Bland annat att det, trots tidigare löften, inte blivit något med de gemensamma regler för patentansökningar som länge utlovats. Här finns främst en språkstrid, där vissa vägrar acceptera att inte patentansökningar ska översättas till alla språk inom unionen. Kritikerna invänder att det blir för dyrt, och därmed knappar inte unionen in på det försprång som det enspråkiga USA har på bland annat just patentområdet. Här förordar Göran Persson att de som inte kan acceptera förenklingar får stå utanför, medan övriga inför gemensamma, förenklade patentregler. Andra områden där Persson är missnöjd är att det inte blivit mer av en marknad för flyget, också här finns för mycket av nationella gränser, och att det fortfarande är för svårt för företag att göra uppköp över nationsgränserna. Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista