Trötthet lika stort problem som alkohol i trafiken

Trötta bilförare är ett större problem i trafiken än man tidigare trott. Det visar en studie från trafikforskare i Linköping som presenteras på onsdagen. Av 3 000 tillfrågade förare sa sig runt hälften ha kört trots att de känt sig riktigt trötta. Pressade körtider gör att många yrkesförare inte tar den rast de skulle behöva.
– De resultat vi har från olika studier tyder på att trötthet i trafiken är ett stort problem. Det vi ser är att det påverkar vår prestationsförmåga och på sikt leder det till en ökad risk, säger Anna Anund på Väg- och transportforskningsinstitutet VTI. Lika stort problem som alkohol Det finns inga riktigt bra studier på hur ofta trötthet ligger bakom olyckor men trafikforskarnas uppskattning är att det kan handla om upp mot 40 procent av alla singelolyckor, i princip ett lika stort problem som alkoholen. Dålig sömn, sjukdom, tråkiga, raka vägar, dålig sikt, regn och mörker eller kanske ingen radio i bilen, det är orsaker till att man blir trött enligt den studie VTI just genomfört och resultatet visar också att många är medvetna om tröttheten. – De flesta förarna känner igen känslan av trötthet. Däremot brister det i nästa steg att man inte vet vilka de varaktiga åtgärderna är. Det är särskilt tydligt bland de unga förarna, säger Anna Anund. Efterlyser fler åtgärder På flera håll testas redan metoder som räfflor i mittlinjen eller vid sidan om vägen som får bilen att vibrera och väcka en om man slumrar till men Anna Anund efterlyser fler åtgärder som automatiska varningssystem i bilen, bättre rastplatser, vägar som inte är så sövande och mer information till framför allt unga om riskerna med att köra trött och vikten av att stanna och vila. Bland yrkesförarna sa nästan 6 av 10 att de någon gång kört riktigt trötta, orsaken till det tror Anna Anund bland annat är pressade körtider. – Yrkesförarna vet att en varaktig åtgärd är att stanna och vila en stund men det kan de inte alltid göra för det finns inte rastplatser för de tunga fordonen alltid och man är pressad av sina speditörer, säger Anna Anund.
Daniel Rundqvist, Jönköping daniel.rundqvist@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".