Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ledande palestinsk aktivist gripen av polis

Palestinsk polis har gripit Khader Shkirat, en av de ledande palestinska människorättsaktivisterna och grundare av den palestinska människorättsorganisationen Law. Polisen har också förhört en rad av medlemmarna i Law. Anledningen är misstankar om ekonomiska oegentligheter.
Svenska biståndspengar till människorättsorganisationen Law har sedan ett par år tillbaka stoppats på grund av misstankar om oegentligheter. – Vi har de senaste två åren sett att det inte har funnits anledning att betala ut mer pengar, därför att vi har misstänkt att pengar kan användas på ett felaktigt sätt och vi vill därför inte stödja organisationen, säger Lennart Nordström, enhetschef på Sida. Men varför kommer inte polisanmälan förrän nu? – Det är först nu när vi har gjort en ordentlig revision med svensk revisor som vi har haft anledning att tro att det behövs en polisanmälan, säger Lennart Nordström. Sedan 1991 har den palestinska människorättsorganisationen Law fått cirka en miljon kronor om året av Sida, genom Laws samarbetspartner, den svenska avdelningen av den internationella juristkommissionen, ICJ. Men på hösten 2001 tyckte ICJ att Laws pengaredovisning inte var tillräcklig, och stoppade vidare utbetalningar i väntan på bättre kontroll. Oberoende revision När organisationen inte kunde visa upp någon sådan var svenska ICJ med och beställde en oberoende revision utifrån. Den visade att över 40 procent av de biståndspengar som Law fått inte har använts för avsedda ändamål eller inte har redovisats på ett tillfredsställande sätt. ICJ gjorde då en polisanmälan mot organisationen, och det har också fem bidragarländer gjort, däribland Norge och Danmark, efter att ha haft egna utredare på plats. Misstankarna gäller 15 miljoner kronor Det är troligen efter den anmälan som den palestinska polisen har agerat och gripit Laws grundare, Khader Shkirat. Enligt den norska nyhetsbyrån NTB är det närmare motsvarande 15 miljoner svenska kronor som misstänks ha förskingrats. Lennart Nordström på Sida är dock inte säker på att svenska pengar har använts på ett oriktigt sätt – De projekt som svenska pengar har gått till har fungerat som de ska, säger Nordström. Inväntar polisutredning Men han anser att Sida nu inväntar vad polisutredningen visar, och tycker att det som har hänt är djupt beklagligt. – Den organisationen och andra organisationer på Västbanken och i Gaza har hittills tillsammans med juristkommissionen gjort ett bra jobb så vitt vi kan se. De gör ett oerhört viktigt arbete i den miljön och måste stödjas på ett eller annat sätt. Vi tycker det är mycket råkigt när något sådant här händer, säger Lennart Nordström, enhetschef på Sida.
Maria Sjöqvist maria.sjoqvist@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".