Malmö vill inte ha fler invandrare i kommunen

Malmös socialdemokratiska kommunalråd Ilmar Reepalu vill stoppa inflyttningen av nyanlända arbetslösa invandrare till Malmö under de närmaste fem åren. Kommunen har i dagsläget inte möjlighet att ta emot fler, anser Reepalu.
– Vi klarar inte den stora tillströmning som vi har. Vi tycker att andra kommuner har bättre förutsättningar än vad vi har, säger Ilmar Reepalu. Förlaget ingår i en handlingsplan för Malmö kallad ”Välfärd för alla”. Tanken är att staten på olika sätt stryper bidragen för de nyanlända arbetslösa invandrare som planerar att bosätta sig i Malmö, med undantag för vissa nära anhöriga. Förslaget får stöd av andra s-kommunalråd Reepalus tankar får stöd av andra kommuner där det i likhet med Malmö bor många flyktingar och invandrare. Göran Johansson, socialdemokratiskt kommunalråd i Göteborg, har redan tidigare uttryckt liknande tankegångar. I Södertälje beskriver också Anders Lago, också han socialdemokratiskt kommunalråd, den trångboddhet som råder för många familjer som precis kommit till Sverige. – Det kan vara tre-fyra familjer som bor inneboende i en lägenhet. Ofta i områden som redan innan har en hög andel invånare med utländsk bakgrund. Det innebär att man har svårt att få fäste i och få en bra start i Sverige, säger Anders Lago. Vill ändra reglerna Kommunalråden vill att regeringen på olika sätt ändrar på de nuvarande reglerna så att nyanlända invandrare sprids mer jämt över landet. Frågan har utretts och för närvarande pågår en diskussion om den senaste utredningen i ärendet. Integrationsminister Mona Sahlin håller med om att vissa kommuner har fått problem, men ställer sig helt avvisande till att införa regler som gör att vissa grupper av invandrare inte kan flytta till de kommunerna. – Vi vill ha samma regler för alla i Sverige. Oavsett om du är flykting eller heter Sahlin eller Andersson ska du kunna bosätta dig där du kan få en bostad. Jag accepterar inte att man har olika tänkande för just flyktingar, säger integrationsminister Mona Sahlin.
Pontus Mattsson pontus.mattsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".