Val i Haiti inom ett halvår

Under det panamerikanska toppmötet i Monterrey i Mexico i början av veckan lovade Haitis president Bertrand Aristide att hålla val till kongressen senast inom ett halvår. Lite väl sent kanske, med tanke på att nuvarande kongressledamöternas mandattid redan har gått ut.
Det senaste halvårets ständiga oro i Haiti har flera orsaker, inte minst den hopplösa ekonomiska situationen. Men det är den politiska polariseringen som förklarar varför nästan varje demonstration slutar i våldsamma sammandrabbningar, ofta med svårt skadade och dödsfall som resultat. Misstankar om valfusk Den politiska polariseringen i sin tur har också flera orsaker. Men den avgörande faktorn, den som gör att den annars så heterogena oppositionen har lyckats hålla samman, är upplevelsen att de senaste valen, som hölls år 2000, var fyllda av fusk. Den kongress som valdes då har också haft minimal trovärdighet. Att mandattiden för alla deputerade och nästan alla senatorer gick ut häromdagen borde därför inte ha någon större betydelse. Men det har det. Sent initiativ Eftersom Bertrand Aristide nu inte ens formellt har en lagstiftande församling som motvikt blir det ännu lättare att anklaga honom för diktatoriska fasoner. Aristides löfte att hålla val inom ett halvår är ett försök att mjuka upp det låsta läget. Men initiativet kommer sent, kanske för sent. Valet borde ha hållits för ett halvår sedan. Redan då sa oppositionen att den inte tänkte delta om inte Aristide först avgår och nu, med en enväldig Aristide, är oppositionens nej ännu mer kompromisslöst. Åtminstone just nu.
Lars Palmgren, Santiago lars.palmgren@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista