Israel skärper kontroll efter attentatet i Gaza

Gårdagens självmordsattentat vid en gränsövergång mellan Israel och Gaza följs i dag av israeliska intrång på Västbanken. Israelerna kommer nu ytterligare att skärpa kontrollen av palestinier som vill in i Israel.
På torsdagsmorgonen gick israeliska truppstyrkor in i den palestinska staden Jenin och ett flyktingläger strax intill på norra Västbanken. Det handlar sammanlagt om ett 70-tal stridsvagnar och andra fordon som trängde in i staden och flyktinglägret. Den franska nyhetsbyrån AFP uppger att strider uppstod mellan israelerna och palestinska motståndsgrupper men det finns ännu inga uppgifter om döda eller sårade i striderna. Palestinska aktivister I flyktinglägret sökte sedan de israeliska soldaterna igenom husen sannolikt på jakt efter palestinska aktivister. På torsdagen har också hela Gazaremsan spärrats av och isolerats efter gårdagens självmordsattentat då en tvåbarnsmor sprängde sej själv och fyra israeler till döds vid gränsövergången Erez. Kvinnan lyckades ta sig fram genom att hävda att hon hade en metallplatta inopererad i benet och därför skulle säkerhetskontrollens metalldetektorerna reagera. Hon fick därför fortsätta för att kroppsvisiteras och då utlöste hon sin bomb. Hårdare regler På israeliskt håll är man mycket upprörd över att kvinnan utnyttjade vad man anser vara humanitära regler vid gränsövergångarna och reglerna kommer nu att ändras och bli ännu hårdare, i synnerhet för kvinnor. Onsdagen självmordattentat var det första där Hamas terrorgrupper har använt sig av en kvinna. En av orsakerna till det är att kontrollen av män har blivit så hård att det är nästan omöjligt för en manlig självmordbombare att ta sig in i Israel utan att bli upptäckt. Skärpt kontroll av kvinnor Israelerna avslöjade senast i förra veckan en palestinier på väg in i Israel för att utföra ett självmordsattentat. Men nu skärps alltså kontrollen också av kvinnor. Men just nu kommer överhuvudtaget inte någon palestinier att kunna passera gränsen mellan Gaza och Israel. Inte heller palestinier som har jobb i Israel tillåts att åka till sina arbetsplatser.
Christer Fridén, Kairo christer.friden@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".