Nollbud kan ge konflikt inom flyget

Det kan bli konflikt inom flyget. En sådan rycker nu allt närmare sen medlingsförsöket mellan fackförbundet Transport och Flygarbetsgivarna misslyckades redan efter två dar. Striden gäller lönerna för bland annat mekaniker och lastare inom civilflyget.
Nu återstår inget annat än att varsla om stridsåtgärder säger Transports ordförande Per Winberg. – Det kan man med all säkerhet räkna med. Vad blir det för typ av åtgärder? – Ingenting är uteslutet, vare sig det blir en mjuk eller hård åtgärd. Spännvidden där emellan måste vi diskutera oss fram till. Det medlarna försökte få fack och arbetsgivare att komma överens om gäller förra årets löner. Bjuder noll kronor Transport har begärt en löneökning på 775 kronor i månaden i snitt och det skulle enligt facket motsvara vad andra LO-grupper har fått. Men arbetsgivarna med flygbolaget SAS i spetsen har erbjudit noll kronor och motiverar det med krisen inom flygbranschen. I samband med att SAS presenterade ett krispaket förra året krävde också flygbolaget frysta löner och det accepterades av flertalet övriga fackförbund i Sverige, Danmark och Norge. Men Transport sa nej och anser att flyget måste erbjuda samma löneökningar som andra branscher även om resultatet kan bli att jobb försvinner. Något som arbetsgivarna också har sagt kan bli fallet om inte lönerna hålls tillbaka. Hoppas kunna undvika Flygarbetsgivarnas förhandlingschef Jonas Bernunger hoppas fortfarande att det går att undvika en konflikt. – Det är det sista som flygbranschen behöver i en tid som denna. Men skulle det inte kunna vara värt lite lönehöjningar för att slippa en konflikt? – Det är något man får begrunda när man står mitt i en sådan situation, men jag hoppas att vi inte kommer dit, säger Jonas Bernunger.
Johan Prane johan.prane@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".