Franchell i rätten: Det här är väldigt otäckt

Anna Lindhs väninna Eva Franchell vittnade på torsdagen i rättegången om mordet. De båda var tillsammans på varuhuset NK för att handla kläder den 10 september när Anna Lindh blev överfallen. Mannen som attackerade var mycket aggressiv men det gick väldigt fort och först insåg inte Eva Franchell hur allvarligt det var.
– Men det var någonting som fick mig att bli oerhört orolig och sedan säger hon till mig att jag har blivit knivhuggen, säger Eva Franchell under rättegången. – Jag ser inte armarna först fastän jag sedan ser att de är mest skadade så att säga. Jag ser nästan magen först. Det väller ut blod, det är en svart tröja men den blir liksom blöt, säger Eva Franchell. Väninnan ser inte kniven Eva Franchell ser aldrig någon kniv. För henne ser det ut som om mannen trycker sin kropp mot Anna Lindh och boxar henne i magen. Eva Franchell skriker till mannen: ”Vad fan gör du?” Sedan slår hon till honom på armen. Situationen var väldigt hotfull, säger hon. – Jag bet sönder två framtänder och slet upp en gammal benskada och jag har fortfarande kvar en blödning i benet. Det säger jag inte för att någon ska tycka synd om mig men det visar hur hotfull stämningen var, säger Eva Franchell. Beskriver angriparen Eva Franchell ger en detaljerad bild av hur angriparen såg ut. På torsdagen bad rättens ordförande Göran Nilsson henne att titta på Mijailo Mijailovic och jämföra. Om du tittar på honom här då? Mijailovic tittar ner och uppmanas av rättens ordförande Göran Nilsson att titta upp. – Ögonen och kindknotorna stämmer sedan tror jag att det skiljer några kilo. Sedan är frisören helt annorlunda. Ursäkta men jag tycker det här är väldigt otäckt, säger hon och Göran Nilsson säger att hon nu kan titta bort. Mijailovic tittar ner i bordet Anna Lindhs skador var omfattande och när rättsläkaren Henrik Druid visar overheadbilder från obduktionsprotokollet i rättssalen, är det alldeles tyst. Den åtalade Mijailo Mijailovic sitter bara och stirrar rakt ner, han vill inte se på bilderna och det var många knivhugg som träffade Anna Lindh, säger Henrik Druid. – Det rimliga är kanske att det är sju eller åtta hugg. Det är åtminstone en av skadorna som har gått igenom det vänstra strålbenet som visar att det är mycket stor kraft i det hugget, säger Henrik Druid som utförde obduktionen. Ett knivhugg gick igenom armen Rättsläkarna tror att Anna Lindh försökte skydda sig genom att ta upp armarna mot kroppen och ett knivhugg tros också ha gått rakt igenom en arm och in i kroppen. Åklagarsidan ville sedan ställa kompletterande frågor till Mijailo Mijailovic, bland annat om de röster han säger sig höra och om varför han nekade under 14 polisförhör, för att sedan erkänna att han attackerade Anna Lindh. Då ska vi gå över till ett kompletterande partsförhör med Mijailo Mijailovic. Vad är din inställning idag, frågade chefsrådman Göran Nilsson. – Jag säger redan nu att jag inte orkar svara på några fler frågor, säger Mijailovic. Du tänker inte svara på några fler frågor? Oavsett om det tas upp på band eller inte? – Nej precis, säger den åtalade Mijailo Mijailovic.
Maria Eksedler maria.eksedler@sr.se
Gunilla Österlund gunilla.osterlund@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".