Allt fler får skuldsanering

Allt fler skuldsatta svenskar får sin ansökan om skuldsanering godkänd av myndigheterna. Sen 1999 har antalet skuldsaneringar ökat med närmare 48 procent:
Förra året ökade antalet skuldsaneringar i Sverige med närmare 14 procent och på två år har 48 procent fler personer i Sverige tagit lagvägen ur skuldträsket. Men trots att skuldsaneringarna har blivit fler och i fjol var uppe i drygt 1500, så har antalet ansökningar faktiskt minskat något. Enligt Mikael Gavatin, jurist på riksskatteverket, beror det här på att dom kommunala budgetrådgivarna gör ett allt bättre jobb, de hjälper skuldsatta i ett tidigare skede och släpper bara igenom ansökningar om skuldsanering om den sökande verkligen är berättigade till det. Dom flesta svenskar som inte lyckas ta sig ur sina skuldproblem är enligt budgetrådgivaren Åke Larsson i Västerås vanliga familjemödrar eller fäder, som kommit efter med allt från telefonräkningar till utgifter för tandvård. Och han har ett tydligt budksap till dom som funderar på att lösa sina trångmål med snabba telefonlån.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".