Allt fler arbetslösa får jobb efter AMS-kurser

Arbetslösheten fortsätter att stiga. Nya siffror från AMS visar att den öppna arbetslösheten i slutet av december var hela 5,9 procent. Men AMS-chefen Anders L Johansson säger att just decembersiffran är alltid lite missvisande.
– December månad är inte särskilt representativ och vi får också högre arbetslöshetssiffror för december än vad vi har som genomsnitt för övriga månader. AMS-chefen tror på minskad arbetslöshet Höstens trend med ökad arbetslöshet fortsatte under december men inte lika kraftigt som siffrorna visar. Ett positivt inslag i december var att antalet varsel om uppsägning minskade och det tillsammans med andra tecken på en konjunkturuppgång gör att AMS-chefen tror på minskad arbetslöshet men förmodligen inte förrän mot slutet av året. Först tar arbetsgivarna till övertid innan dom börjar anställa. AMS har ju fått ytterligare två miljarder kronor till arbetsmarknadspolitiska åtgärder, främst för att förhindra att personer som behövs vid en väntad framtida arbetskraftsbrist fastnar i långtidsarbetslöshet. AMS-utbildning leder till jobb Men AMS har ju ofta kritiserats för att deras utbildningar sällan leder till jobb, AMS ambition är därför nu att bättre försöka anpassa utbildningarna efter vilka behov som finns på arbetsmarknaden. AMS-chefen avslöjar idag positiva resultat, på 90-talet var det bara tre till fyra av tio som fick jobb efter en AMS-utbildning, förra året var det betydligt bättre. – För 2003 har förmedlingsorganisationen presterat väldigt goda resultat som innebär att sju av tio, till och med drygt, får jobb efter en arbetsmarknadsutbildning och det är fantastiskt bra.
Johan Prane johan.prane@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".