Alf Svensson vill att partiet enas om EMU

Kristdemokraternas avgående ledare Alf Svensson manar partiet att enas och samla sig inför valet till EU-parlamentet senare i år. Kristdemokraterna var splittrat i EMU-folkomröstningen förra året.
På fredagen uppmanade Alf Svensson kristdemokraterna i partifullmäktige att ta sitt ansvar och göra en bättre kampanj än förra gången. – Det vore således självbedrägeri att låta EMU-frågan leda till att vårt parti får färre röster eller att vi inte aktiverar oss i EU-parlamentsvalrörelsen, sa Alf Svensson. Bättre kampanjarbete I detta ett av de sista talen som partiledare sa Alf Svensson också att kristdemokraterna måste bli tio gånger bättre på kampanjarbete än vad partiet har varit de senaste fem åren. Därmed kritiserade Alf Svensson också sin egen roll. Kristdemokraterna var djupt splittrat under folkomröstningen om EMU där en majoritet av de egna väljarna gick emot partiets linje om ett ja till EMU. I dag fastställer kristdemokraterna sin valsedel till EU-parlamentet där Anders Wijkman, Helena Halldorf Romero och den mer EU-kritiska Lennart Sacrédeus föreslagits toppa listan. Kritik mot Sacrédeus Det har framförts kritik mot att Lennart Sacrédeus som tredjenamn riskerar att hamna utanför EU-parlamentet, men Alf Svenssons budskap på fredagen var att lämna tidigare stridigheter bakom sig. – Sedan vill jag ju också tala om hur stark europavän jag är. Och jag tycker också att det är väldigt viktigt att vi någon gång i Sverige får höra: Vad är det egentligen som de vill som inte vill ha EU vad vill man ha istället? säger kristdemokraternas partiledare Alf Svensson.
Cecilia Roos cecilia.roos@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".