Norge väntar på kunglig födsel

Norrmännens tro på monarkin är stark, visar en ny undersökning. I veckan väntas kronprinsessan Mette-Marit föda en ny tronarvinge. Drygt hälften av norrmännen tror att den nya familjemedlemmen kommer att bli regent någon gång i framtiden.
När som helst kan den norska kungliga babyn komma. På Rikshospitalet i Oslo står sjukhuspersonalen beredd på den speciella födseln.

Det var för två och ett halvt år sen som kronprins Haakon gifte sig med sin Mette-Marit.

Hon har en son sen tidigare och många norrmän grymtade när kronprinsen friade till den ganska vanliga tjejen. De rösterna har tystnat nu.

Många tror babyn tar över
Monarkin står fortfarande stark i Norge. Hela 57 procent tror att barnet som nu ska födas en gång kommer att ta över den norska tronen visar undersökningen från det norska institutet Opinion.

21 procent tror inte att Mette-Marit och Haakons barn en gång blir kung eller drottning.

Flera är förvånade över att norrmännen är så säkra på att monarkin kommer att överleva så länge. För det kan handla om femtio år innan den nya kungligheten i så fall skulle ta över.

– Det visar att norrmännen nog har accepterat det generationsskifte som vi nu sett ett genrep på, säger författaren Tor Bomann-Larsen, med tanke på att kronprins Haakon nu vikarierar som regent för den sjukskrivne kung Harald.

De flesta i Norge tror inte att tronarvingens kön kommer att spela någon roll för om han eller hon blir regent.

Sover med telefonen på
Bland män är det en större andel som tror att det får betydelse än hos kvinnor. En fjärdedel av männen tror
att en man har större chans än en kvinna.

Nu pågår spekulationerna för fullt om både kön och namn. Hovreportrarna sover med telefonerna påslagna och det blir en stor händelse i Norge när barnet föds.

Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no