ABB säljer olje-och gasdivisionen

Det svensk-schweiziska verkstadsföretaget ABB har nu hittat en köpare till olje-och gasdivisionen. Avtalet är slutfört. Priset 925 miljoner dollar, motsvarande drygt 6,8 miljarder kronor.
Det är ett nystartat företag av ett privat finanskonsortium bestående av de brittiska riskkapitalbolagen 3i Group och Candover samt JP Morgan Partners som är köpare. Redan i oktober stod det klart att affären skulle genomföras men den har försenats av olika skäl. Affären ska ses i ljuset av ABB:s stora skuldbörda. Analytiker är inställda på att bolaget kommer att redovisa en förlust i bokslutsrapporten den 19 februari. Enligt Peter Voser, ABB:s ekonomi- och finanschef, markerar avtalet ännu ett steg för att öka fokus på ABB:s kärnverksamheter och avsluta ABB:s avyttringsprogram. Den sålda verksamheten Upstream utgjorde huvuddelen inom divisionen Oil, Gas and Petrochemicals. Avyttringen omfattar inte ABB Lummus Global, vars huvudsakliga verksamheter är förädling och raffinering (Downstream), men ABB räknar med en försäljning under året.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".